SERVIS MAKANAN & MINUMAN (F&B)
Personel di bidang ini terlibat dengan pelbagai khidmat pelanggan di restoran, hotel dan sebagainya. Tugas utama mereka adalah untuk memberikan pengalaman yang bermakna dan istimewa kepada pelanggan yang dating ke tempat mereka.
Setiap langkah seperti mengambil pesanan, menghantar makanan, dan melayan pelanggan adalah kemahiran yang perlu dikuasai untuk memberkan khidmat yang terbaik. Di dalam program ini, pelajar bukan sahaja dilatih dari segi teknikal tetapi juga di dalam bidang komunikasi.
Operasi Servis Makanan &
Minuman Tahap 2
(Sijil Kelayakan TVET)
I561-002-2:2018
PENERANGAN PROGRAM
C01 Pengendalian Perkhidmatan Pelanggan F&B
C02 Pengendalian Bil dan Juruwang F&B
C03 Pengendalian Tempahan F&B
C04 Kawalan Inventori F&B
C05 Penyeliaan Operasi F&B
Details
-PMR / PT3 / SPM / SPMV Lepasan sekolah
-ATAU berumur 15-45 tahun (mesti lengkap
sekolah menengah rendah)
-Penglihatan warna yang betul
January, April, July, October
6 bulan (tahap 2)
Operasi Servis Makanan &
Minuman Tahap 3
(Sijil Kelayakan TVET)
I561-002-3:2018
PENERANGAN PROGRAM
C01 Amalan Keselamatan, Kesihatan, Kebersihan F&B
C02 Operasi Pra-Penyediaan F&B (Mise- En-place)
C03 Pengendalian Pesanan Tetamu F&B
C04 Perkhidmatan F&B
C05 Bil dan Juruwang F&B
Details
-PMR / PT3 / SPM / SPMV Lepasan sekolah
-ATAU berumur 15-45 tahun (mesti lengkap
sekolah menengah rendah)
-Penglihatan warna yang betul
January, April, July, October
12 bulan (tahap 3)